SSVI en Science4Girls in het teken van 100 jaar IAU en 50 jaar maanlanding.


Raoul Servais voor SSVI

In 2019 worden 20 telescopen van de projecten SSVI-S4G ingezet om de Universe Awareness community mensen aan te moedigen zich in te zetten voor de IAU100 viering van volgend jaar. 

Universe Awareness en wijzelf mikken uiteraard op een aantal kwalitatief goede bijdragen. Daarom worden er wereldwijd meerdere wedstrijden uitgeschreven, om mensen aan te zetten tot het organiseren van:

  • Starparties
  • United Nations Women and Girls Day astronomy activities
  • Moonlanding celebration

Op deze pagina van de IAU kan je het volledige reglement tot deelname nalezen.

Het wordt een samenwerking met SSVI, Science 4 Girls, IAU100 en Universe Awareness. Op de IAU100 website zullen de projecten vermelding krijgen met een eigen pagina, waarbij ook de donateurs worden genoemd.

Om een tijdlijn te schetsen voor IAU100:

  • In Augustus 2018 werd in Vienna de website van IAU100 bekend gemaakt worden en ook een exhibitie. Hier werden ook de wedstrijden  aangekondigd.
  • In januari is een 100 Hours of Astronomy met starparties en events wereldwijd. En tevens een maansverduistering voor het zuiden van de wereld.
  • In februari is de United Nations Women and Girls Day astronomy activities.
  • De viering van de Maanlanding vindt plaats in juli 2019.

Het bijzondere aan deze reeks telescopen:

*Vanaf midden juli 2018 liggen deze 20 exemplaren in Keulen bij EAC . Er is de belofte  van Frank De Winne(video) (directeur van het centrum) dat elke astronaut die er over de vloer komt tussen midden juli en eind maart zijn handtekening op elke telescoop plaatst.
* Op 3 oktober 2018 signeert Ewine Van Dishoeck een eerste reeks telescopen en op 12 april 2019 Signeert Ewine Van Dishoeck (video), president IAU een tweede reeks

*Bij elke telescoop komt ook een speldoos van LunaTix; Star Trackers (basisspel)

Het basisspel leert spelers waar en wanneer op Aarde ze hemelobjecten kunnen waarnemen. Net als vroeger in de zeevaart, gebruikt ruimtevaart ook sternavigatie op het moment dat ruimteschepen en -sondes planeet Aarde verlaten. Reis de Aarde rond en laat je door de sterren gidsen naar de Maan.
 

Dirk Frimout(video) sprak meer dan twee uur presentaties in over ruimtevaart in het algemeen en reizen naar Mars. Dit wordt Engelstalig ondertiteld. Deze lessenreeks hoort ook bij het SSVI-S4G pakket. Ook Frank De Winne en Vladimir Pletser stellen films ter beschikking respectievelijk over ISS en paraboolvluchten.
 

Wij hebben uw steun hard nodig.
20 telescopen voorzien en naar overzeese gebieden versturen is niet goedkoop.
130 euro (gemiddeld) per telescoop is niet zo heel veel....maar wie 130 euro doneert krijgt zijn/haar naam aan de telescoop verbonden, en wordt vermeld op de webpagina van de IAU. Het spreekt vanzelf dat kleinere bedragen even hard welkom zijn. U kunt dit mooie initiatief steunen door een gift over te maken op IBAN BE857360 1280 7906, bic code KREDBEBB t.n.v. Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent (B).